7.jpg

Biografi

Gerd Horal Lekfull lera med marin inspiration

Gerd Horal föddes i Skara 1962. Familjen flyttade dock åtta år senare till Göteborg, där hon fortfarande bor och arbetar. Via en yrkesbakgrund som utbildad lärare och legitimerad sjukgymnast, ägnar hon sig nu helhjärtat åt sitt keramiska konstnärskap. Genom självstudier och experiment har Gerd funnit ett uttrycksmedel i leran som är oerhört detaljerat och ytterst personligt. Det kan tyckas att stegen mellan pedagog, sjukgymnast och keramiker är långa, men frågan är om inte Gerds keramik är lika läkande som hennes sjukgymnastik.

I vår tid, där samtidskonstens misantropiska inslag blivit legio, känns Gerd Horal som en frisk sunnanvind av humor, värme och storögd förundran. Hon låter sitt maritima porträttgalleri guida oss både över och under ytan. Det är en sällsam värld av antropomorfiska fiskar och idylliskt skärgårdsliv som, utan att vara uddlös eller insmickrande, tar fasta på nutidsmänniskans skriande behov av kontemplation och rofylld lekfullhet. Även tekniskt sett är Gerds arbeten intressanta ur många perspektiv. Hon har bl a utarbetat helt egna glasyrkombinationer. Hon blandar också sin egen lera, efter hemligt recept, vilket möjliggör de fina detaljer som blivit hennes signum. Dessutom arbetar Gerd med texturer och reliefverkan i den högre skolan. Resultatet blir objekt som nästan respektlöst leker med materialet, utan att förlora keramikens tyngd och lyster.

Trots att Gerd Horal redan etablerat sin nisch och satt så tydlig prägel på den, känns det som om hon bara är i början av sin valda bana. För en yttre betraktare står det helt klart att hennes ateljé kommer att fortsätta producera välgörande inspiration för lång tid framöver. En utpost av positiv kraft i en andefattig tid.

- N. Jonas Englund

Sventorpsliden 5, 412 74 Göteborg Tel: +46 (0) 708 - 557760 E-post: gerdhoral@hotmail.com